ایران ـ اجتماعی
فاجعه کمبود آب در استان تهران و عبور از مرز شرایط بحرانی
شهرام عدالتی، معاون برنامه ریزی و توسعه سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران روز سه شنبه ۸ مردادماه ۹۸ یکی از مهمترین چالش های مهم پیش روی استان تهران را مساله کمبود آب اعلام کرد.
وی در این باره خاطرنشان کرد: «ما به خاطر تأمین آب ساکنان استان تهران، به سوی تمام استانهای دیگر چنگ انداختهایم.»
شهرام عدالتی در ادامه یادآور شد که یکی از منابع آبی استان تهران ، ۵ سد موجود برای تامین آب این استان است که ۳ سد عملاً خارج از محدوده سیاسی و جغرافیایی این استان هستند.
عدالتی با اعلام اینکه فشار مضاعف به منابع آبی این استان در یک روند ۱۰ ساله، آن را با مشکل مواجه کرده، اظهارداشت: «واقعیت دیگر این است که علاوه بر خود استان تهران رشد جمعیت در پیرامون این استان نیز بسیار بالاست که نشان می دهد فشار روزافزونی بر حوزه آبریز این استان، یعنی منابع آبی استان تهران وجود دارد.»
سهم کشاورزی از مصرف آب
وی خاطرنشان کرد: «یکی دیگر از علل مواجهه با چنین شرایطی برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی برای فعالیتهای کشاورزی است؛ استفاده از روش غرقابی برای آبیاری محصولات این بخش به شدت به آبخوانهای استان فشار وارد میکند.»
وی همچنین گفت: «این برداشتهای بی رویه موجب شده است تا دشتهای این استان به ویژه ورامین و دماوند به مخاطره بیفتند.»
شهرام عدالتی در قسمت دیگری از سخنانش گفت: «یکی دیگر از اقدامات مؤثر در این زمینه، استفاده از پساب تصفیه شده است. ۱۴ میلیون نفر در محدوده این استان زندگی میکنند؛ اما فاضلاب و پساب این میزان جمعیت را نتوانستهایم بهخوبی ساماندهی کنیم و اکنون آبهای نامتعارف در جنوب تهران به یک پدیده زیستمحیطی تبدیل شده است.»
عدالتی با بیان اینکه در ایران ما در مورد اقتصاد آب فکر درستی نکردهایم و آب گران قیمتی در دست مردم است، گفت: «استفاده از سیستم تفکیکی در دنیا تجربه شده است و میتواند در بلندمدت به مدیریت منابع آبی کمک کند.»
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا نیز پیش از این اعلام کرده بود که وضعیت منابع زیرزمینی آب در استان تهران وخیم است و چارهای غیر از استفاده از بازچرخانی آب مصرفی در این استان نداریم.
صحبت از وضعیت منابع آبی استان تهران و کمبود آب در این استان در حالی است که به گفته مسئولان آب و فاضلاب (آبفا)، امسال شاهد رشد ۴.۵ درصدی مصرف آب شرب در استان تهران هستیم؛ موضوعی که این مسئولان علت آن را بارشهای امسال عنوان کردهاند. آنها تاکید میکنند که بارشها اگرچه در تغذیه سدها تاثیر داشته، اما نتوانسته منابع زیرزمینی را تغذیه کند؛ بنابراین صرفهجویی باید در اولویت باشد.
بیشتر:گوشهای از کارنامه سیاه چهل ساله حاکمان ایران؛ قسمت اول: بحران آب