گران شدن مواد خوراکی میتواند باعث کوچکتر شدن سفره خانوارها در سال آینده شود
این روزها آمارهای منتشره خبر از گران شدن مواد خوراکی و کوچکتر شدن سفره خانوارها دارد. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران قیمت برنج ۵۵ درصد، گوشت گوسفند و مرغ ۱۶درصد، گوشت گاو ۳۵ درصد، قیمت ماهی ۷۷.۷ درصد نسبت به آذرماه ۹۹ افزایش یافته است. به طور متوسط مردم نسبت به آذرماه ۹۹ تورم ۴۳.۵ درصدی را تجربه کردهاند.
در این وضعیت انتظار میرود که دولت در مهار قیمتها تلاشی کند. اما در کمال تعجب اعلام شد که واردات کالاهای اساسی از امروز ۱۳ دی مشمول ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده خواهد شد. به این ترتیب دولت هزینه واردات کالاهای اساسی را بیش از گذشته افزایش خواهد داد. مردم هم ناچار هستند با گران شدن مواد خوارکی، برای تامین این اقلام پول بیشتری بپردازند. به گزارش بانک مرکزی تورم مواد غذایی به ۶۰ درصد رسیده است. همچنین خبرها حاکی از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است.

کدام کالاها مشمول مالیات میشوند
۸ قلم از ۱۰ قلم عمده محصولات وارداتی به کشور به ارزش ۶.۲ میلیارد دلار را محصولات کشاورزی تشکیل میدهد. برخی از این محصولات عبارتند از گندم، ذرت، کنجاله سویا و… این اقلام ۷۱ درصد از ارز ترجیحی را به خود اختصاص داده است. بدون شک رشد قیمتها در هر یک از این اقلام میتواند شوک تورمی سنگینی به بازار مواد غذایی وارد کند.
بخشی از کالاهایی که مشمول مالیات شدهاند شامل بذر، نشا، سم و کود میباشد. مشمول مالیات شدن این کالاها به معنی گران شدن مواد خوراکی در سال آینده است. اما مهمترین اقلامی که بر روی گران شدن مواد خوراکی تاثیر دارند عبارتند از:
پنیر، ماست و سایر مواد لبنی، تخم ماکیان، آرد، فرآوردههای گوشتی، مرغ، روغنهای خوراکی، شیر خشک، جوجه یک روزه و تخم مرغ نطفهدار برای جوجه ریزی.
گران شدن مواد خوراکی و ایجاد ابربحران در سال ۱۴۰۱
مالیات بر واردات این اقلام میتواند باعث گران شدن مواد خوراکی به صورت نجومی در سال آینده شود. کوچک شدن سفره مردم به وضعیت بغرنجی رسیده است. برای نمونه طبق گزارش بانک مرکزی در سال ۶۷ سرانه مصرف گوشت قرمز ۱۲۲ کیلوگرم بوده است. اما این سرانه اکنون به ۶ تا ۷ کیلوگرم رسیده است.
برخلاف تبلیغات دولت مبنی بر پایین آمدن تورم، بایستی منتظر ابر بحران گران شدن مواد خوراکی در سال ۱۴۰۱ باشیم. این ابربحران میتواند زمینه اعتراضات گسترده را آماده کند. بسیاری از دیکتاتورها در زمانهای پایانی خود تصمیمات اشتباهی میگیرند. این قانون در رابطه با دولت رئیسی نیز می تواند صادق باشد.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/irankargar2019
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96