• درباره ما
سه شنبه, اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱
ایران کارگر
  • صفحه اصلی
  • کارگری
  • اجتماعی
  • کرونا
  • اعتراضات
  • دستفروشان و کودکان کار
  • کولبران و سوختبران
  • گوناگون
  • سایر
    • اخبار جهان
    • ویدئو
    • حقوق کارگر
    • درباره ما
نتیجه یی پیدا نشد
مشاهده همه نتایج
  • صفحه اصلی
  • کارگری
  • اجتماعی
  • کرونا
  • اعتراضات
  • دستفروشان و کودکان کار
  • کولبران و سوختبران
  • گوناگون
  • سایر
    • اخبار جهان
    • ویدئو
    • حقوق کارگر
    • درباره ما
نتیجه یی پیدا نشد
مشاهده همه نتایج
ایران کارگر
نتیجه یی پیدا نشد
مشاهده همه نتایج
صفحه اصلی گوناگون

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین در شهریور ۱۳۲۰ در سالروز آن + تصاویر

۲ شهر, ۱۳۹۸ ۱۹:۵۴
گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین

نیروهای شوروی در خیابان‌های تبریز

گواگون – تاریخی

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین در شهریور ۱۳۲۰ و ساخت «پرشن کریدور» در سالروزش + تصاویر

در این مختصر به گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین که از روز سوم شهریور ۱۳۲۰ آغاز شد می‌پردازیم:

روز سوم شهریور، آغاز درگیری – عبور نیروهای شوروی از مرز ایران

سپیده‌دم روز سوم شهریور ۱۳۲۰، نیروهای اتحاد جماهیر شوروی از شمال و شرق و نیروهای انگلیس از جنوب و غرب، ایران را مورد حمله زمینی، هوایی و دریایی قرار دادند.

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
عبور نیروهای شوروی از مرز ایران (۳ شهریور ۱۳۲۰)

در همان لحظات اولیه حمله، اسمیرنوف سفیر کبیر شوروی و سر ریدر بولارد وزیر مختار بریتانیا در منزل رجبعلی منصور –نخست‌وزیر وقت– حضور یافته و طی یادداشتی حمله قوای خود را به ایران ابلاغ کردند. بی‌درنگ، رجبعلی منصور به همراه جواد عامری، کفیل وزارت امور خارجه، به کاخ سعدآباد رفت و رضاشاه را مطلع ساخت و سپس راهی مجلس شورای ملی شد و گزارش حمله نظامی شوروی و بریتانیا را به اطلاع نمایندگان مجلس رساند.

نمایندگان شوروی و بریتانیا، علت این مداخله را وجود تعداد زیادی کارشناس آلمانی در ایران ذکر کردند. دخالت نظامی شوروی و بریتانیا در ایران متعاقب دو اولتیماتوم مشترک شوروی و بریتانیا در ۲۸ تیر و ۲۵ مرداد ۱۳۲۰ راجع به حضور کارشناسان آلمانی به وقوع پیوست.

بمباران شدید شهرها و نابودی نیروی دریایی

در این حمله شهرهای بی‌دفاع شمال و جنوب ایران در جریان حمله هماهنگ و مشترک شوروی و بریتانیا، شدیداً بمباران شدند و نیروی دریایی ایران در خلیج فارس و دریای خزر، بر اثر حمله شدید نیروهای مهاجم، ظرف چند ساعت به کلی نابود شد.

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
قایق توپدار «ببر» که توسط کشتی جنگی استرالیایی یارا نابود شد

در حمله شدید بریتانیا به خلیج فارس، دریادار غلامعلی بایندر فرمانده نیروی دریایی و ناخدا نقدی رئیس ستاد نیروی هوایی، ناوسروان فرج‌الله رسانی، جعفر فزونی و و شمار فراوانی از افسران در همان روز اول حمله کشته شدند؛ عمدهٔ کشتی‌های ایران آتش گرفتند یا غرق شدند؛ شمار کشتگان نظامی ایران در آن حمله، بیش از پانصد تن می‌باشد.

ستاد جنگ اعلامیهای صادر کرد و در آن خبر از مورد حمله هوایی قرارگرفتن شهرهای تبریز، اردبیل، رضائیه (ارومیه)، خوی، اهر، میاندوآب، ماکو، بناب، مهاباد، رشت، حسن کیاده، میانه، اهواز و بندر پهلوی (بندر انزلی) داد. این اعلامیه، تلفات غیرنظامیان را، سنگین ولی تلفات نظامیان را، اندک گزارش داد.

عصر روز سوم شهریور و در حالی که پیشروی قوای بریتانیا و شوروی در شمال و جنوب خاک ایران ادامه داشت، رجبعلی منصور با مشاهده بحرانی بودن اوضاع تصمیم به استعفاء گرفت.

۴ شهریور – ادامه بمبارانها

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
سربازان بریتانیایی در میدان گپ(بزرگ)، خرم‌آباد

روز چهارم شهریور بمباران شهرهای بی‌دفاع و سربازخانه‌ها ادامه پیدا کرد؛ شهرهای قزوین، رشت و تبریز مورد حمله هوایی قرار گرفت. بر اثر حمله و بمباران شدید، لشکرهای تبریز، رضائیه، رشت، مشهد، اردبیل و گرگان، به‌طور کامل از هم پاشیدند. مردم تهران و بیشتر شهرهای مورد حمله هوایی، شهرها را تخلیه کردند و به اطراف پناه بردند.

۵ شهریور – استعفای منصور

روز ۵ شهریور در جلسه فوق‌العاده هیئت دولت که در حضور رضاشاه تشکیل شده بود، رجبعلی منصور پس از ارائهٔ گزارشی از اقدامات دو روزه خود، نومیدانه از مقام نخست‌وزیری استعفاء داد؛  پس از او حکم نخست‌وزیری فروغی صادر شد.

روز ۶ شهریور – ترک مخاصمه توسط ایران

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
سربازان ارتش بریتانیا در حال ورود به پالایشگاه نفت آبادان

صبح روز ششم شهریور، فروغی با وزیران خود در مجلس شورای ملی حاضر شد و برنامه خود را در نطقی کوتاه اعلام و وزیران کابینه را معرفی کرد و نمایندگان را در جریان تصمیم دولت مبنی بر ترک مقاومت قرار داد. وی با بیان اینکه دولت باید بی‌درنگ به مذاکره با کشورهای حمله‌کننده به ایران بنشیند، از نمایندگان مجلس درخواست رای اعتماد کرد؛ مجلس به اتفاق آرا به کابینه فروغی رأی اعتماد داد. فروغی مردم هراسان از حملهٔ شوروی و بریتانیا را به آرامش و خویشتن‌داری فراخواند و وعده داد که «این روزها نیز بگذرد و کشور به سیاق سابق خود طی مسیر کند».

فروغی پس از حضور در مجلس، در منزل خود با سفیران بریتانیا و شوروی (سر ریدر بولارد و اسمیرنوف) راجع به ترک مخاصمه و توقف جنگ، مذاکره کرد. در همین نشست فروغی از نیت بریتانیا برای برکناری و تبعید رضاشاه باخبر شد.

هرچند نامهٔ ترک مخاصمه بامداد روز ششم شهریور به دو سفارتخانه فرستاده شد و آن دو نیز بی‌درنگ مراتب را به پایتخت‌های خود گزارش کردند، اما در رویارویی نظامی آن‌ها با نیروهای ایرانی و بمباران شهرها، هیچ‌گونه دگرگونی‌ای پدید نیامد؛ به ویژه شوروی همچنان با همان خشونت، در روزهای بعد نیز، شهرهای ایران را بمباران کرد. شوروی‌ها نظامیان ایرانی‌ای که تسلیم می‌شدند، به اسارت، به خارج از ایران می‌فرستادند. ارتش سرخ به هر شهری از ایران که پا می‌نهاد، همچو یک دولت فاتح اداره شهر را به دست می‌گرفت؛ سران اداره‌ها و نمایندگان دولت، خواه نظامی یا غیرنظامی را بازداشت می‌کرد.

۷ شهریور – مقدمه خلع رضاشاه

در نتیجهٔ گفتگوها و رایزنی‌های انجام شده، به ویژه نشست فروغی با سفیران بریتانیا و شوروی، در روز هفتم شهریور، رضاشاه، همه اعضای خانواده‌اش را روانه اصفهان کرد و بدین سان مقدمات خلع و اخراج خود از ایران را فراهم آورد.

در این روز شهرهای شمالی ایران با شدت تمام، توسط بمب‌افکنهای شوروی بمباران شدند.

۸ شهریور – تقسیم ایران – گاهشمار اشغال ایران

در هشتم شهریور ایران توسط نیروهای انگلیس و روسیه به سه بخش تقسیم شد. بخش شمالی در قلمرو روس‌ها بود. بخش جنوبی که منطقه نفتی ایران را نیز شامل می‌شد زیر قدرت نیروهای انگلیس درآمد. تنها منطقه میانی ایران یعنی تهران و اطراف آن برای ایران باقی‌ماند.

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین

در همین روز شورای عالی نظام دستور مرخصی سربازان وظیفه را تصویب کرد و به اجرا گذاشت.

در این روز نیز بمباران شهرهای شمالی ایران، به‌وسیله بمب‌افکن‌های شوروی بسیار شدید انجام شد.

روز ۹ شهریور – ادامه بمبارانها و اشغال شهرها توسط شوروی

در این روز نیز بمباران شهرهای شمالی ایران، به‌وسیله بمب‌افکن‌های شوروی و همچنین اشغال شهرها و مناطق مختلف ادامه یافت.

۱۰ شهریور – اعلام استعفای رضا شاه – گاهشمار اشغال ایران

رضا شاه در دهم شهریور تصمیمش به استعفاء را به اطلاع فروغی و اعضای کابینه رساند.

۲۲ شهریور – اعلام جنگ میان ایران و آلمان

در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۲۰ وزارت امور خارجه ایران در پی فشار اشغالگران در نامه‌ای به سفارت آلمان خواستار خروج اتباع آلمانی از ایران و برچیده شدن سفارت این کشور شد که بخشی از نامه آن به این شرح است:

وزارت امور خارجه شاهنشاهی ایران در تعقیب یادداشت شماره ۳۷۷۴ محترما به استحضار سفیر آلمان در تهران می‌رساند نمایندگان دولتین اتحاد جماهیر شوروی و انگلیس اصرار دارند سفارت آلمان در تهران تا روز ۱۷ سپتامبر برچیده شود و کارکنان آن خاک ایران را ترک کنند. لهذا مراتب را اشعار می‌دارد تا استحضار داشته باشند. آنچه مربوط به اتباع دولت آلمان باشد البته به وسیله سفارتخانه‌ای که حافظ منافع آن‌ها معرفی شود انجام خواهد شد. اولیای سفارت آلمان می‌توانند مطمئن باشند که دولت ایران به سهم خود از هیچ نوع کمک و مساعدت مضایقه نخواهد کرد.

پس از آن علی سهیلی وزیر وقت امور خارجه در نامه‌ای به نمایندگان دولت‌های سوئد و سویس در تهران اعلام جنگ میان ایران و آلمان را اعلام می‌کند:

احتراماً رونوشت اعلامیه‌ای را که جناب آقای نخست‌وزیر امروز در مجلس شورای ملی راجع به اعلام وجود حالت مخاصمه بین ایران و آلمان و الحاق دولت شاهنشاهی به اعلامیه ملل متحده مورخ ژانویه ۱۹۴۲ ایراد نموده‌اند برای اطلاع و استحضار آن جانب به پیوست ارسال می‌دارد. خواهشمند است مراتب مندرج در اعلامیه را به اطلاع دولت سوئد و سویس برسانند تا لطفاً مقامات وابسته آلمان را از آن آگاه نمایند.

۲۵ شهریور – قحطی در شهرها

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
یکی از کاروان‌های تدارکاتی متفقین در ایران

تعداد زیادی غیرنظامی زیر بمباران شهرهای مختلف جان باختند و خسارات بسیار سنگینی به تأسیسات اقتصادی کشور و اماکن زندگی مردم وارد آمد. کشور دچار قحطی شد و مردم از لحاظ نان و ارزاق به شدت در مضیقه قرار گرفتند. این حملات تا خلع کامل رضاشاه در ۲۵ شهریور ۱۳۲۰، ادامه یافت. در این روز رضاشاه استعفاء داد و راهی اصفهان شد.

روز ۲۶ شهریور – اشغال تهران – گاهشمار اشغال ایران

با این که رضا شاه استعفاء داد ۲۶ شهریور ۱۳۲۰ ارتش روسیه و انگلیس تهران را اشغال کردند و حکومت را به کنترل خویش درآوردند.

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
نیروهای مشترک روسیه و انگلستان در تهران برای رژه آماده می‌شوند.

روز ۳۰ شهریور – تبعید به جزیره موریس

روز ۳۰ شهریور، رضاشاه و خانواده‌اش از اصفهان به یزد، کرمان و بندرعباس عزیمت کردند تا به یک کشتی بریتانیایی که قرار بود آن‌ها را به جزیره موریس ببرد، انتقال داده شوند.

پس از شهریور ۱۳۲۰ – گاهشمار اشغال ایران

پس از سه ماه در ۶ بهمن ۱۳۲۰ مجلس شورا قانون قرارداد سه قوا در ایران را تصویب کرد.ایران نیز متعهد شد که با نیروهای روس و انگلیس همکاری کند، پروانه استفاده از راه‌های کشور و سیستم مخابراتی کشور را به روس و انگلیس بدهد و نیروی کارگر و ابزار مورد نیاز را برای روس و انگلیس فراهم آورد و مطبوعات را سانسور کنند که دربارهٔ اشغال ایران و استفاده از منابع کشور را به آگاهی ملت نرسانند.

آذر ماه ۱۳۲۱ – اشغال نیروهای آمریکایی و ساخت پرشن کریدور

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
هواپیماهای آمریکا در فرودگاه آبادان آماده تحویل به خلبانان شوروی
گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین
کاروان ارتش آمریکا در حال حمل تدارکات برای شوروی. اسفند ۱۳۲۱

نیروهای آمریکایی نیز ایران را اشغال کردند و آغاز به ساختن پرشن کریدور کردند. پرشن کریدور راهی بود از شمال به جنوب ایران که برای رساندن مهمات و دیگر ابزار جنگی یعنی از خلیج فارس تا دریای خزر و سپس از آنجا به روسیه می‌رفت.

۹ آذر ۱۳۲۲ – کنفرانس تهران – گاهشمار اشغال ایران

در کنفرانس تهران روزولت، چرچیل و استالین قرارداد قوای متفقین را امضاء کردند که در آن تضمین شد که قوای متفقین ایران را پس از پایان جنگ جهانی دوم ترک خواهند کرد و ایران غرامتی برای این مدت خواهد گرفت. پیش نیاز این قرارداد این بود که دولت ایران به آلمان اعلان جنگ بدهد که ایران در ۱۷ شهریور ۱۳۲۲ آن را انجام داد.

پس از پایان جنگ جهانی دوم – گاهشمار اشغال ایران

پس از پایان جنگ جهانی دوم نیروهای آمریکایی و انگلیس به تخلیه نیروهای خود از ایران پرداختند. دولت شوروی قبل از خاتمه جنگ درصدد به دست آوردن امتیاز استخراج نفت شمال برآمد، اما چون با تصویب قانون منع اعطای امتیاز نفت به خارجیان در مجلس شورای ملی، از دریافت این امتیاز محروم شد، بنای مخالفت و ناسازگاری با دولت ایران را گذاشت و نیروهای خود را از ایران بیرون نبرد.

گاهشمار اشغال ایران توسط نیروهای متفقین

اشغال ایران محدود به قوای بریتانیا و شوروی نبود. پس از ورود آمریکا به جنگ، عده‌ای از نظامیان آن کشور نیز وارد ایران شدند، اما استقلال و تمامیت ارضی ایران، نخست با امضای یک پیمان سه جانبه بین ایران، بریتانیا و شوروی در بهمن ۱۳۲۰ و سپس با صدور اعلامیه‌ای که در پایان کنفرانس سران متفقین -روزولت، چرچیل و استالین- در تهران منتشر شد، تضمین گردید.

در دوران اشغال ایران به دست متفقین، بسیاری از امکانات، زیرساختها، منابع، اندوخته‌ها و آذوقه‌های ایران بدیشان اختصاص یافت. ازاین‌روی دو ماه بیشتر طول نکشید که ایران دچار کمبود مواد غذایی و گرانی لگام‌گسیخته گشت.

شهرهای ایران و به ویژه تهران آن‌چنان با کمبود نان و سایر ارزاق مورد نیاز روبرو شدند که نان و مواد غذایی را با کوپن در اختیار مردم قرار می‌دادند؛ شمار بسیاری از مردم ایران، در نتیجهٔ تهیدستی، گرسنگی و بیماری جان خود را از دست دادند.

کشوری که درجنگ جهانی دخالتی نداشت و بارها بی‌طرفی خود را به دو سوی درگیری اعلام کرده بود، آسیب‌های زیادی را از جنگ تحمل می‌کرد. گاهشمار اشغال ایران

اینستاگرام ایران کارگر:  https://www.instagram.com/irankargar2019

به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید    https://t.me/IranKargar96

برچسب ها: ایرانتاریخیگوناگون
اشتراکتوییتاشتراکSend

پربیننده‌ترین

توپ تانک فشفشه خامنه‌ای کشته شه! فیلم تظاهرات در اعتراض به گرانی در مسجد سلیمان
اخبار اجتماعی

مسجد سلیمان؛ توپ تانک فشفشه خامنه‌ای کشته شه! فیلم تظاهرات در اعتراض به گرانی

اردیبهشت ۱۹, ۱۴۰۱
تخریب و آتش زدن پایگاه بسیج جونقان-min
اخبار اجتماعی

حمله به پایگاه بسیج جونقان و تخریب کامل و آتش زدن آن توسط مردم – فیلم کامل

اردیبهشت ۲۳, ۱۴۰۱
مرگ بر خامنه‌ای رئیسی گرانی؛ فیلم‌های تظاهرات مردم دزفول
اخبار اجتماعی

مرگ بر خامنه‌ای رئیسی گرانی؛ فیلم‌های تظاهرات مردم دزفول

اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۱
زخمی شدن ۲ سوختبر و ۲ شهروند؛ به آتش کشیدن پاسگاه انتظامی میناب + فیلم
کولبران و سوختبران

فیلم آتش زدن پاسگاه انتظامی میناب توسط مردم خشمگین پس از شلیک ماموران به سوختبران

اردیبهشت ۱۹, ۱۴۰۱
عکس دیدنی از سرگرمی‌های کودکان تهران دهه ۴۰ خورشیدی
گوناگون

عکس دیدنی یکی از سرگرمی‌های کودکان تهران دهه ۴۰ خورشیدی

اردیبهشت ۲۳, ۱۴۰۱

تازه ترین خبرها

کارگران شهرداری اهواز

اعتراض کارگران شهرداری اهواز به پرداخت نشدن ۳ ماه دستمزد عقب افتاده

اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱
ابراهیم کمرشکن! خدا کمرت رو بشکنه که کمر مردم رو شکستی! فیلم مرغدار ایلامی خطاب به رئیسی

ابراهیم کمرشکن! خدا کمرت رو بشکنه که کمر مردم رو شکستی! فیلم مرغدار ایلامی خطاب به رئیسی

اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱
بازداشت رانندگان و کارگران شرکت واحد و جایگزینی سپاه به‌جای رانندگان + فیلم

بازداشت رانندگان و کارگران شرکت واحد و جایگزینی سپاه به‌جای رانندگان + فیلم

اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱
بازنشستگان تأمین اجتماعی

وعده‌های سر خرمن به بازنشستگان تأمین اجتماعی

اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱
توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه! بستن چهارراه توسط جوانان معترض شهرکرد؛ اعتراضات به گرانی - ویدئو

توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه! بستن چهارراه توسط جوانان شهرکرد؛ اعتراضات به گرانی – ویدئو

اردیبهشت ۲۷, ۱۴۰۱
تجمع اعتراضی رانندگان و کارگران شرکت واحد + فیلم

تجمع اعتراضی رانندگان و کارگران شرکت واحد + فیلم

اردیبهشت ۲۶, ۱۴۰۱
فیلم شلیک بی‌رحمانه ماموران به پسربچه ۷ ساله و گریه‌های او در جریان اعتراضات به گرانی

می‌ترسم بمیرم! فیلم شلیک به پسربچه ۷ساله توسط ماموران در اعتراضات به گرانی

اردیبهشت ۲۶, ۱۴۰۱
کولبران

شلیک به کولبران و زخمی شدن ۳ کولبر در مرز نوسود

اردیبهشت ۲۶, ۱۴۰۱

ایران کارگر

سایت ایران کارگر برای رساندن صدای کارگران و بازتاب دردها و مطالبات جامعه کارگری در ایران دایر شده است.

جستجو بر اساس موضوع

  • Uncategorized
  • اخبار اجتماعی
  • اخبار اعتراضات
  • اخبار جهان
  • اخبار کارگری
  • انتخابات ۱۴۰۰
  • دستفروشان و کودکان کار
  • فیلمها و اخبار کرونا
  • کولبران و سوختبران
  • گوناگون
  • ویدئو
  • انتخابات ۱۴۰۰ – مهمترین رویدادها
  • ایران کارگر صفحه نخست
  • درباره ما
  • دستفروشان
  • سوختبران
  • کودکان کار
  • کولبران

© ۲۰۲۱ - ایران کارگر - استفاده از مطالب مندرج در سايت، با ذكر منبع بلامانع است

نتیجه یی پیدا نشد
مشاهده همه نتایج
  • صفحه اصلی
  • کارگری
  • اجتماعی
  • کرونا
  • اعتراضات
  • دستفروشان و کودکان کار
  • کولبران و سوختبران
  • گوناگون
  • سایر
    • اخبار جهان
    • ویدئو
    • حقوق کارگر
    • درباره ما

© ۲۰۲۱ - ایران کارگر - استفاده از مطالب مندرج در سايت، با ذكر منبع بلامانع است

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist