ژاندارک در آتش؛ قهرمان ملی و اسطوره فراموش نشدنی فرانسه – ۳۰می ۱۴۳۱ + ویدئو
در اوج قرون وسطی و سلطهی مرتجعان دینی، یک دادگاه در انگلستان حکم «ارتداد و جادوگری» علیه ژاندارک را صادر نمود.
ژاندارک جوان، در مقطعی از جنگ صد ساله با انگلستان، رهبری فرانسویها را برعهده داشت. وی در شهر کُنپی ینی، به خاطر خیانت شهردار، اسیر و به انگلیسیها فروخته شد.
سیام ماه می سال ۱۴۳۱، ساعت ۹ بامداد، ژاندارک را که پیراهن سفید و زمخت بلندی بر تن و کلاهی کاغذی بر سر داشت، سوار بر ارابهای به میدان ویومارشه بردند. بعد از ایراد خطبهای در محکومیت وی، به او اجازه دادند صحبت کند. ژاندارک بزرگوارانه گفت: «افرادی را که به من بدی کردهاند، میبخشم. از مردم میخواهم برایم دعا کنند.»
سپس او را به محل اعدام برده و به چوبهای که در میان انبوهی از هیزمها بود، بستند. اکنون ژندارک «قهرمان» ملی فرانسه و قدیسهای در کلیسای کاتولیک است.
تاریخ! به یاد خویش بسپار…
ژاندارک قهرمان ملی فرانسه، به نامهای: ژان، اهل «لورن»، «دوشیزه اورلئان» و نیز به سادگی «دوشیزه» هم نامیده میشود.
ژاندارک در شهر «دُم رمی» در حاشیه شهرستان «شامپانی» و «لورن» نشو و نما کرد. او سومین فرزند در میان پنج فرزند «ژاک دارک» بود.
شهر «دم رمی» در دوکنشین «لورن»، آن سوی رودخانه «موزل» قرار داشت و همراه با شهر «بورگاندی» شدیداً به آرمان فرانسه وفادار بود.
ژان دوازده ساله بود که متعهد شد فرانسه را از دست انگلیسیها نجات دهد و اطمینان حاصل کند که ولیعهد به عنوان پادشاه تاجگذاری کند.
او موهایش را کوتاه کرد، لباس مردانه پوشید و اسلحه به دست گرفت. ژاندارک مصمم، بیصبر و اغلب تُندزبان بود. او میگفت: «من از پوشیدن لباسهای زنانه امتناع کردهام و هنوز هم امتناع میکنم. برای دیگر سرگرمیها و کارهای زنانه، زنان بسیاری هستند که میتوانند این کارها را انجام دهند.»
ژاندارک، در جستجوی سرنوشتی برای خویش بود که از سرنوشت عادی دختران جوان روستایی معمولی و سنتی بسیار به دور بود.
در سال ۱۴۱۵، شاه «هنری» انگلستان به فرانسه لشکر کشی کرد و سپاه فرانسه را در «آگین کورت» با خاک یکسان کرد. این فتح معروف در مقابل اشرافیت فرانسه، باعث شد تا فرانسه به شدت به سمت نابودی کشیده شود.
در سال ۱۴۲۹ ژاندارک به همراه کاپتن «رابرت دو بودریکور» سرپرست قوای ولیعهد در «ووکولورس» به نزد ولیعهد «شارل» در قصر «شینون» رفت.
ژاندارک با لباس مردانه همراه با شش نفر به آنجا سفر کرد. در قصر «شینون» او موفق شد بر تردیدهای «شارل» ولیعهد نسبت به تعهد خود غلبه کند. اما «شارل» دستور داد که ژان به وسیله روحانیون «پوآتیه» مورد آزمایش قرار بگیرد.
پس از آنکه خداپرستی و تقوای او مورد تأیید روحانیون قرار گرفت، ژاندارک، «دونوا» و نیز دیگر اطرافیان ولیعهد را ترغیب کرد که به «اورلئان» که در آن زمان زیر سلطه انگلیسیها بود حمله کنند.
ژاندارک دختر ۱۷ سالهی روستایی قادر شد به درجه فرماندهی سپاه رسیده و در جنگها سپاه را رهبری کند.
در سال اول فرماندهی ژاندارک، لشکر فرانسه در اورلئان، پاتای و تروی پیروز شد.
بسیاری از شهرهای دیگر هم از کنترل انگلیسها خارج شده و سپاه قادر شد به شکلی پیروزمندانه، جهت تاج گذاری چارلز هفتم در جولای ۱۴۲۹، وارد دوفین شود.
به دلیل خدمات و رهبری ژاندارک، به او و خانوادهاش جایگاه اشرافی داده شد. وی قلب سربازان فرانسوی را در اختیار داشت و آنان به او مانند یک رهبر واقعی مینگریستند.
در سراسر کارزار، رهبری الهامبخش او، روحیه و شهامتی بیش از کارآزمودگی نظامی برای همراهان او فراهم آورد.
پس از ماه مه ۱۴۲۹، و فتح اورلئان، که همه به عنوان معجزه به آن مینگریستند، «ژان» و سپاه او پستهای دیگر انگلیسیها را در سرتاسر رودخانه «لوآر» تصرف کردند و دشمن را به «پاتی» عقب راندند.
آن وقت ژاندارک، ولیعهد را تشویق کرد به عنوان «شارل هفتم» در «رمس» تاجگذاری کند. پس از ترغیبها و تأکیدهای او، شارل موافقت کرد و ژاندارک در سرتاسر تشریفات تاجگذاری در کنار ولیعهد بود.
در سپتامبر سال ۱۴۲۹، ژانـدارک کوشید پاریس را محاصره کند اما موفق نشد.
در بهار سال بعد سعی کرد از «کامپی این» دفاع کند؛ اما به دست اهالی «بورگاندی» اسیر شد. خواست فرار کند دوباره اسیر شد و به عنوان غرامت جنگی تحویل انگلیسیها داده شد که مشتاق بودند با به قتل رساندنش نفوذ او را از بین ببرند. اما به خاطر اینکه خود را از مسئولیت مرگ او معاف دارند، او را به دادگاه کلیسائی «روآن» واگذار کردند.
ژان، دلیرانه در مقابل بازجویان از خود دفاع کرد و طی محاکمه هنگام تفتیش عقاید، او به اتهام جادوگری، بدعت گذاری، پوشش مردانه و توهین به کلیسا، شوخ و بیمحابا جلوه کرد. او را در مقابل اسقف «بووه» محاکمه کردند که هواداری شدید او از انگلیسیها، محاکمه منصفانه برای ژانـدارک را غیرممکن میساخت.
ژانـدارک مجرم شناخته شد و او را در بازارگاه «روآن» در ۳۰ مه ۱۴۳۱، به تیری بستند که محکومان را برای سوزاندن میبستند و آنگاه زنده زنده در آتش سوزاندند.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/iranworkers
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96
