درآمد خانوارها با توجه به رشد تورم در ۴۰ سال گذشته بسیار پایین آمده است؛ در حالیکه دریافتی خانوارها به نسبت آن سالها افزایش یافته است
گزارش مرکز آمار از بودجه خانوارها نشان میدهد، میانگین درآمد خانوارهای شهری و روستایی در سال گذشته به ترتیب ۱۱۲ و ۶۳ میلیون تومان بوده است. طبق این آمار رشد درآمد سالیانه در سال ۱۴۰۰ بالاترین میزان رشد در ۴۰ سال گذشته بوده است. بنا به همین آمار میانگین درآمد خانوادهها از سال ۹۵ تاکنون افزایش ۳.۵ برابری داشته است. اما سوال اینجاست آیا افزایش درآمد خانوارهای ایرانی باعث رشد رفاه شده است یا خیر؟
نمودار زیر میانگین درآمد سالانه خانوارهای شهری در ۴۰ سال گذشته را نشان میدهد

طبق این نمودار میانگین درآمد خانوارهای شهری از ۷۱ هزار تومان در سال ۶۱ به ۱۱۲ میلیون تومان در سال ۱۴۰۰ رسیده است. طبق آمار درآمد هر خانواده از ۲۰۲۸ دلار به ۳۸۶۲ دلار رسیده است. اما این اعداد و ارقام به معنای افزایش سطح رفاه خانوارهای ایرانی است؟. پاسخ بیتردید منفی است. این ارقام در صورتی است که میزان تورم در آن منظور نشود.
افزایش تورم بیشتر از رشد درآمد خانوارها
برای مثال در سال ۱۳۹۶ میانگین درآمد خانوارهای شهری بیش از ۳.۵ برابر شده است؛ اما در همین بازه زمانی مردم تورم ۳.۸ برابری در قیمت کالاها و خدمات را تجربه کردهاند. به این ترتیب عملا رفاه خانوارها در این بازه کمتر شده است.
رشد عجیب قیمت خوراکیها در ۳ سال گذشته باعث شده، بسیاری از اقلام ضروری مانند برنج، تخممرغ، گوشت، از سفره کارگران ناپدید شود. قیمت تخممرغ از سال ۹۷ تاکنون بیش از ۵ برابر شده است. برنج ایرانی از کیلویی ۱۴ هزار تومان در سال ۹۷ به هر کیلو ۱۰۰ هزار تومان رسیده است. حذف ارز دولتی برای خرید این اجناس در افزایش نرخ این خوراکیها تاثیر مهمی داشته است.

بنابراین هر چند در آمد حقیقی خانوارهای شهری نسبت به ۳ سال گذشته بهبود یافته است اما قدرت خرید در مقایسه با سال ۱۳۹۶ کاهش داشته است. در حقیقت پس از سال ۹۷ درآمدهای خانوارهای شهری به شدت کاهش پیدا کرده است. به گونهای که سال ۱۳۹۹ میانگین درآمد حقیقی به نسبت سال ۱۳۹۶کاهش بیش از ۳۵ درصدی را تجربه کرده است.
نظریه استفاده از سلاح گرسنگی برای سرکوب
در رابطه با علت این موج گرانی و کاهش درآمد خانوارها، نظریههای مختلفی وجود دارد. عدهای آن را روند طبیعی و یک سرفصل عادی در اقتصاد بحرانزده حکومت میدانند. اما یک نظریه هم وجود دارد که خامنهای به استفاده از سلاح گرسنگی برای سرکوب جامعه روی آورده است. باید توجه داشت، موج جدید گرانی و تورم افسارگسیخته مردم را به کف خیابانها آورده است. اکثریت تظاهرکنندگان کسانی هستند که دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند. مردم در خیابانها شعار «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر رئیسی» سر میدهند. آنها به درستی به عامل اصلی گرانی فقر و گرسنگی مردم که خامنهای باشد اشاره میکنند.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/iranworkers
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96