نقض حکم اعدام امیرحسین مرادی ، سعید تمجیدی و محمد رجبی، بازداشتیهای اعتراضات آبان ۹۸
صبح امروز شنبه ۱۵ آذر ۹۹، حدود ساعت ۱۰ صبح، بابک پاکنیا، وکیل سه جوان بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸، در توییتی خبر از نقض حکم اعدام امیرحسین مرادی ، سعید تمجیدی و محمد رجبی، توسط شعبه اول دیوان عالی کشور داد. وکیل پرونده در توییت خود مینویسد: «که این پرونده طی روزهای آتی جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارسال خواهد شد.»

اعاده دادرسی پروندههای قضایی تنها با مجوز دیوان عالی صورت میگیرد. با حکم رئیس این دیوان، نقض حکم اعدام امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی، قطعی شده و یکی دیگر از شعبههای دیوان عالی دوباره به این پرونده رسیدگی خواهد کرد.
یادآوری اینکه، امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی از دستگیرشدگان اعتراضهای آبان ماه ۱۳۹۸ هستند. آنها در اسفندماه ۱۳۹۸، توسط ابوالقاسم صلواتی که حکم اعدام بسیاری از مخالفین حکومت را صادر کرده است، به اعدام محکوم شدند. در پی بازداشت امیرحسین مرادی، دو جوان دیگر، محمد رجبی و سعید تمجیدی به ترکیه میروند اما در ترکیه و در شهر آنتالیا، آنها توسط پلیس ترکیه دستگیر شده و به ایران تحویل داده شدند.
ترند شدن هشتگ اعدام نکنید
خبر تأیید حکم این سه معترض، روز سهشنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۹، توسط سخنگوی قوه قضائیه اعلام شد. صدور حکم اعدام برای این سه جوان، با اعتراض گسترده بینالمللی از جمله سازمان عفو بینالملل و انبوهی سیاستمداران در کشورهای مختلف مواجه شد. همچنین در همان روز ۲۴ تیر ۱۳۹۹، در یک اقدام بیسابقه، در یک توفان توییتری، هشتگ اعدام_نکنید که در اعتراض به اعدام آنها، استفاده شد، بیش از ۱۰ میلیون بار توییت شد. این هشتگ مدت ۲ ساعت، هشتگ نخست در ترند جهانی بود. بر اساس گزارشات، بیش از نیم میلیون نفر در این توفان توییتری شرکت کردند. پس از اعلام صدور حکم اعدام، سازمان عفو بین الملل، در بیانیهای این محاکمه را «به شدت ناعادلانه» خواند و خواستار لغو حکم اعدام شد.
بدنبال اعتراضات گسترده داخلی و بینالمللی، در تیرماه ۱۳۹۹، درخواست فرجامخواهی وکلای امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی سه بازداشت شده اعتراضات آبان ۱۳۹۸ در دیوان عالی پذیرفته شد.
عقب نشینی قضائیه از اجرای حکم اعدام
روز یکشنبه ۲۹ تیر ۱۳۹۹، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، در نشست خبری هفتگی خود با تایید این موضوع گفت: «حکم اعدام ممکن است در فرآیند قانونی، باز دادرسیهای فوقالعاده مانند اعاده دادرسی یا اعمال ماده ۴۷۷ یا هر موجب قانونی دیگری چه در این پرونده و چه در سایر پروندهها نتیجه پرونده را توام با تغییر کند».
اسماعیلی همانجا گفت که درخواست فرجامخواهی وکلای پذیرفته شده و این پرونده به دادسرا «اعاده شده است».
با توییت امروز بابک پیرنیا، مشخص شد که حکم اعدام که از ابتدا نیز کاملأ غیر قانونی و غیر موجه بود، توسط دیوان عالی نقض شده و باید منتظر دادگاه محدد توسط یکی از شعبههای دیوان عالی بود.
حکومت در پی هر بار اعتراضات عمومی که علیه کلیت نظام صورت میگیرد، با بیرحمی و قصاوت تمام، تلاش میکند با اعدام تعدادی از جوانان و ایجاد فضای رعب و وحشت در جامعه، از اعتراضات بعدی ممانعت به عمل آورد. اما واقعیت این است که با هربار صدور احکام اعدام برای جوانان معترض، شکاف بین حاکمیت ولایت فقیه و مردم بیشتر شده و بر امکان و پتانسیل اعتراضات بعدی میافزاید. عقب نشینی حاکمیت در اجرای برخی از احکام اعدام نیز دقیقأ ناشی از نگرانی نسبت به وقوع اعتراضات بنیانکن بعدی است. امری که به دلیل فساد و دزدی و غارتگری روز افزون درون حاکمیت ولایت فقیه از یک سو، و بیکاری و فقر گسترده در میان اقشار مختلف مردم همزمان با گرانی افسارگسیخته مایحتاج عمومی و پاسخگو نبودن دولت در این زمینه، از سوی دیگر، قطعأ در تقدیر است.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/irankargar2019
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96
