ایران – کارگری
مصاحبه اسماعیل بخشی با سایت میدان : هفتتپه نمادی کوچک از ایران ـ قسمت آخر
دولت برای حل بحرانهایش به سرمایهدار و بخش خصوصی امید بسته است
در مصاحبه اسماعیل بخشی روی اهمیت حرکتهای جمعی کارگران تاکید شده است؛ از جمله او میگوید: « تا زمانی که این خواستهها به صورت فردی گفته شود، کارفرما و سرمایهدار هیچ توجهی به آنها نمیکند؛ ولی زمانی که این خواستهها به صورت جمعی به فریاد در میآید، کارگران میتوانند قدرت سهمخواهی داشته باشند. نماینده هرچقدر هم تنهایی فریاد بزند، هیچ دستاوردی جز هزینه دادن شخصی ندارد.»
روز گذشته قسمت اول این مصاحبه را به اطلاع خوانندگان رساندیم؛ امروز قسمت دوم و آخر آن را منتشر میکنیم.
قسمت دوم و آخر مصاحبه اسماعیل بخشی عضو سندیکای کارگران هفتتپه با سایت میدان:
سوال: حدود یک هفته است که کارگران نیشکر هفتتپه دوباره دست به اعتصاب زدهاند. در دور جدید اعتراضات مطالبات محوری کارگران چیست؟
اسماعیل بخشی : وضعیت قراردادها، بیمه و مزایا باید قانونی شود. کارگری که ۱۰سال است در این شرکت کار میکند، الان استاد کار شده اما همچنان کف حقوق را دریافت میکند. طبق قانون کار، مزد کارگران باید مشمول طبقهبندی مشاغل شود؛ اما کارفرمایان هفتتپه از این قانون تعدی میکنند.
مزایا هم طی این سالها هیچ تغییری نکرده است. حق غذا ۲ هزار و ۵۰۰ تومان است، الان به شما با این قیمت یک آب معدنی هم نمیدهند، بعد کدام کارگری با ۲۵۰۰ تومان میتواند یک غذای گرم بگیرد. ما میگوییم تمامی این موارد باید مطابق قانون باشد، هرچند به قانون کار بسیار انتقاد داریم و معتقدیم این قانون نه در حمایت کارگران بلکه به سمت منافع کارفرماست؛ اما حتی در همین حد هم برای ما کارگران اجرا نمیشود و نتوانسته برای کارفرما تعهد ایجاد کند.
در ایران دولت برای حل بحرانهایش تمام امید خود را به سرمایهدار و بخش خصوصی بسته است تا به عنوان یک ناجی عمل کرده و بازار را برایش متعادل کند. کارفرمای بخشخصوصی هم نهایت سوءاستفاده را میکند و هر فشاری را بر گرده کارگر وارد میکند. نیشکر هفتتپه هم جزئی از همین کلیت است.
مسئله دیگر امروز ما، بحث مالکیت نیشکر هفتتپه است. ما با خصوصیسازی و تجزیه هفتتپه مخالفیم. به ما میگویند میخواهیم صنعت به این منطقه بیاوریم، الان دو سال گذشته، در این مدت چه صنعتی آوردهاند؟ کشت گوجهفرنگی برای زمینهای هفتتپه تعریف کردهاند، درحالیکه کشت همزمان گوجه فرنگی و نیشکر در زمین برای نیشکر بسیار زیانده است.
تبلیغات برای شرکت به هدف گرفتن تسهیلات بانکی
کسانی برای زمینهای هفتتپه تصمیم میگیرند که هیچ چیز از مختصات کشتوکار در آن را نمیدانند. تبلیغ میکنند که کارخانه شکر میخواهند بزنند، کو؟ کجاست؟ تمام این تبلیغات فقط برای گرفتن تسهیلات بانکی است. کارگر هفتتپه میگوید، اصلاً من اشتباه میکنم، اما حق من است که بدانم دولت تحت چه قراردادی و با چه تبصره و موادی اینجا را به بخشخصوصی واگذار کرده است.
به ما میگویند چیزی را واگذار نکردهایم؛ اما اسناد و مدارک خلاف این را نشان میدهد. نظام سرمایهداری ماهیتش در حمایت از کارفرماست، هرکجا میرویم از فرمانداری گرفته تا دولت از ما حمایتی نمیکند. وزارت کار به ما میگوید نمیترسید که از کارفرما برای نپرداختن حق بیمه شکایت میکنید، اخراجتان میکند. خوب وظیفه وزارت کار این است یک حفاظ قانونی برای ما درمقابل کارفرما و اقدام به اخراج ایجاد کند، نه اینکه چنین پاسخی بدهد.
ما اینها را برنمیتابیم. مدیرعامل شرکت طی ۹ ماه گذشته پایش را در کارخانه نگذاشته است. کارخانه خوراک دام هفته پیش آتش گرفت، امید اسد بیگی کارفرمای شرکت حتی نیامد ببیند چه خبر است. کار اطفای حریق را ما خودمان انجام دادیم، بدون ماسک و دستکش. یعنی حتی بچههای آتشنشانی شرکت ماسک و دستکش نداشتند. بعد از این حادثه خود من مشکل ریوی پیدا کردم و سایر کارگرانی هم که در محل حضورداشتند، همین مشکلات برایشان پیش آمده است.
حدود ۲۰۰نفر از کارگران هفتتپه بدون لباس مخصوص، کار سمپاشی انجام میدهند و در گرمای ۶۰ درجه با دست سمپاشی میکنند، با کار سخت و بدون ایمنی استثمار شده و بعد از پایان دوره سمپاشی هم اخراج میشوند. ما نسبت به این ناامنی سلامت و شغلی کارگران معترض هستیم.
نماینده به تنهایی فریاد بزند، هیچ دستاوردی جز هزینهدادن شخصی ندارد
سوال : اعتراضات کارگران نیشکر هفتتپه چندسالی است که به طور مستمر ادامه دارد و همانطور که توضیح دادید، برحسب شرایط، محتوای مطالبات آنها نیز امروز از سطح مطالبات روزهای اعتصابات دهه ۸۰ فراتر رفته است. سندیکای نیشکر هفتتپه در پیشبردن این اعتراضات و مطالبات چه نقشی داشته است؟
اسماعیل بخشی : نمایندگان واقعا نقش داشتند، گرچه حرف و حدیث طی این سالها زیاد بوده اما نمایندگان امروز قدرت پیدا کردهاند و کار خود را انجام میدهند. آنها از حق و حقوق کارگران مطلع هستند و این جنبش کارگری را در هفتتپه آغاز کردند. اعضای سندیکا روحیه مطالبهگری را بین کارگران زنده کردند. کارگران پیشرو و مطلع با متشکلشدن میتوانند برای احقاق حقوق کارگران قدرتی جمعی بسازنند.
سندیکا و نمایندگان کارگران باید خواستنیهایی که کارگر نمیداند را خواستنی کنند. یعنی باید آنقدر تکرارش کنند تا کارگران خواستههایی را که حق آنهاست، فریاد بزنند. تا زمانی که این خواستهها به صورت فردی گفته شود، کارفرما و سرمایهدار هیچ توجهی به آنها نمیکند؛ ولی زمانی که این خواستهها به صورت جمعی به فریاد در میآید، کارگران میتوانند قدرت سهمخواهی داشته باشند. نماینده هرچقدر هم تنهایی فریاد بزند، هیچ دستاوردی جز هزینه دادن شخصی ندارد.
کارفرما بدون دانش اقتصادی
سوال: شما به عنوان یک کارگر و کسی که مدتهاست جزو نمایندگان کارگران بودهاید، چه راهحلی برای پایان یافتن بحران نیشکر هفتتپه دارید؟
اسماعیل بخشی : کارفرماهایی که به عنوان بخش خصوصی آمدند و نیشکر هفتتپه را گرفتند، هیچ دانش اقتصادی و شناخت تجربی نسبت به محصول نیشکر ندارند. تصمیمگیریهای آنها بدون انسجام عمل و ثبات است. در ایران دولت برای حل بحرانهایش تمام امید خود را به سرمایهدار و بخش خصوصی بسته است تا به عنوان یک ناجی عمل کرده و بازار را برایش متعادل کند.
کارفرمای بخشخصوصی هم نهایت سوء استفاده را میکند و هر فشاری را بر گرده کارگر وارد میکند. نیشکر هفتتپه هم جزئی از همین کلیت است. در این شرایط ما باید چکار کنیم؟ جامعه فرودست باید چکار کند؟ ما قدرت میخواهیم تا بتوانیم وضعیتی را که برایمان پیش آوردهاند، تغییر دهیم. تابستان فصل بسیار مهمی برای کشت و کار نیشکر است. آبیاری از برج ۱۲ شروع شد، کارفرما کجا بود؟
بیشتر بخوانید: اعتصاب در هفت تپه ؛ سخنرانی اسماعیل بخشی نماینده کارگران هفت تپه ۲۷مرداد – کلیپ
هفتتپه برای ما یک آرمان و یک صنعت ملی است
ما امسال به تناسب جمعیت هر بخش از شرکت نیشکر هفتتپه، نماینده تعیین کردیم؛ طرحی که ارائه کنندهاش من بودم و با همراهی دیگر کارگران آن را به اجرا گذاشتیم. تقریبا از ۱۴بخش نیشکر هفتتپه حدود ۲۲ نماینده تعیین شد و از میان آنها یک هیئت مدیره انتخاب کردیم. در واقع یک انتخابات واحد را ما به انتخابات جزیی تبدیل کردیم. در تمامی بخشهای نیشکر هفتتپه ما این کار را پیش بردیم، چون با قاطعیت باور داریم که راهی جز این برایمان نمانده است.
این طرح حالت یک سازمان نظارتی پیدا میکند و بر عملکرد و ماندگاری این مدیران نظارت کرده و سپس برای اداره شرکت تصمیم میگیریم. هفتتپه نمادی کوچک از ایران است. زمانی که دولت قدرتی برای نظارت ندارد، نظارت مستقل و از پایین تشکیل دادیم و با قدرت آن را پیش میبریم. اصلاً نیازی به مذاکره تک به تک میان کارگران و کارفرمایان نیست؛ کارگر به این نتیجه رسیده که شورایی به عنوان نماینده قوی باید وجود داشته باشد که در اداره هفتتپه نظارت و مداخله کند.
قدرت نیز، همه کارگرانی هستند که به این نمایندگان رأی دادند. با این پشتوانه نمایندگان در برابر بازداشت و اخراج حمایت میشوند. امروز ما با پشتسرگذاشتن تاریخ ۱۰ ساله اعتراضات و مطالبهگریمان، در سطحی از قدرت هستیم که این شورا را تشکیل دادیم. هفتتپه برای ما یک آرمان و یک صنعت ملی است. هفتتپه را هرگز ملک کسی نمیدانیم؛ نه دولت و نه بخش خصوصی. نیشکر هفتتپه برای ماست. ما به این نتیجه رسیدیم، برای نجات اینجا باید از جامعه کارگران ناظرانی وجود داشته باشند و همین را هم با تشکیل شورا عملی کردیم و با قدرت آن را پیش خواهیم برد.
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96