فروغ فرخ زاد با جسارت در میسر آزادی زنان کشور از قید و بندهای اسارت بار مردسالارانه پای میفشرد
فروغ فرخ زاد با نام کامل فروغ الزمان فرخ زاد در ظهر ۸ دی ماه ۱۳۱۳ بدنیا آمد. محل تولد او تهران، محله امیریه، خیابان معزالسلطنه بود. پدرش اهل تفرش و مادرش اهل کاشان و چهارمین فرزند خانواده بود. از اعضای دیگر خانواده وی میتوان از فریدون و پوران فرخ زاد نام برد.
فروغ فرخ زاد در سال ۱۳۳۰ با طنزپرداز ایرانی پرویز شاپور ازدواج کرد. اما این ازدواج بعداز ۴ سال به جدایی انجامید.
وی پس از جدایی از شاپور به اروپا سفرکرد و کوشید تا با فرهنگ آنجا آشنا شود. آشنایی با فرهنگ هنری و ادبی اروپا ذهن او را باز کرد و زمینههای دگرگونی فکری او را فراهم کرد.

فروغ فرخ زاد با مجموعههای اسیر، عصیان و دیوار کار خود را در قالب شعر نیمایی شروع کرد. آشنایی با ابراهیم گلستان نویسنده و فیلمساز سرشناس ایرانی زمینهساز تحول فکری و ادبی در او شد. او با انتشار مجموعه تولدی دیگر تحسین محافل ادبی را برانگیخت. وی با مجموعه ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد جایگاه خودش در شعر معاصر را تثبیت کرد.
- شعر رویایی فتح باغ از فروغ فرخزاد با صدای به یاد ماندنی و نافذ خودش – کلیپ + متن شعر
- فیلم به یادماندنی از خاکسپاری فروغ فرخزاد شاعر شورشگر در صحنه هنر ایران
عصیان بر رسوم اسارتبار در شعرهای فروغ فرخ زاد
عصیان و شکستن سنتهای و رسوم اسارتبار در شعرهای فروغ فرخ زاد موج میزند. فروغ به تقدیر و سرنوشت از پیش شکل گرفته تسلیم نمیشد. او با جسارت و آزادی اراده در جهت تغییر ماهیت و نحوه تفکر و شخصیت خود گام برمیداشت. فروغ در این مسیر به اصل محوری «تقدم وجود» بر «ماهیت» معتقد بود و اینگونه زندگی خود را متحول کرد. آرزوی او آزادی زنان کشور از قید و بندهای مردسالارانه بود و بر آن پای میفشرد. فروغ فرخ زاد در رابطه با آروزهایش میگوید:
«آرزوی من آزادی زنان ایران و تساوی حقوق آنها با مردان است… من به رنجهایی که خواهرانم در این مملکت در اثر بیعدالتی مردان میبرند، کاملاً واقف هستم و نیمی از هنرم را برای تجسم دردها و آلام آنها به کار میبرم. آرزوی من ایجاد یک محیط مساعد برای فعالیتهای علمی هنری و اجتماعی زنان است.»
فروغ، زنی معترض به ستمی که بر زنان میرفت

اخوان ثالث شاعر هم عصر فروغ در باره او میگوید:
«او زنی معترض به ستمی که بر زنان میرفت بود و میخواست به ظلمی که به نیمی از افراد جامعه میشد اعتراض کند. این را در کتابهایش میتوانیم ببینیم، از «اسیر» گرفته تا «دیوار» و زندگی و طرز فکر خیامیاش را در «عصیان». بعد هم که خواست اسلوب و کار تازهای را ارائه دهد بسیار لطیف و پرشور و حال شعر میگفت.»
فروغ فرخ زاد در ساعت ۱۶۳۰ دوشنبه ۲۴ بهمن ۱۳۴۵ برای تصادف نکردن با اتومبیل مهد کودک، از جاده منحرف شد و جان باخت.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/irankargar2019
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96