سرنوشت نامعلوم ۲۷۹ میلیون دلار کمک بانک جهانی برای حل مساله فاضلاب اهواز
پس از سیل و بالازدن فاضلاب اهواز و هجوم همه ساله گرد و غبار، بار دیگر مردم خوزستان در چند روز اخیر طعم آبگرفتگی را هم چشیدند تا مجموعهای از تجارب تلخ بلاهای طبیعی برایشان کامل شود.
این دومین سال است که آبگرفتگی، خانه و کاشانه شهروندان خوزستان را در برمیگیرد و انواع خسارات مادی، روحی و روانی را به آنها وارد میکند.
از ۵ آذر ماه ۹۹، به دنبال هشدار قرمز هواشناسی، در این استان آمادهباش اعلام شد، اما این آمادهباش چندان در عملکرد مسئولان استان تاثیری نداشت و با کمترین بارندگی، معابر شهری و بسیاری از خانهها در اهواز و دیگر شهرستانها به زیر آب رفت.

آذر ماه سال گذشته بود که خیابانها و خانههای زیادی در اهواز و کارون به زیر آب رفت و خسارات شدیدی به مردم وارد شد و اکنون این قصه تلخ تکراری است که برای استان خوزستان و دیگر استانهای کشور به وجود میآید.
یک سال از سیل سال ۹۸ میگذرد و بسیاری از شهروندان خوزستان تاکنون نتوانستهاند از زیر بار خسارتهای آن کمر راست کرده و در برخی اعتراضات از جمله اعتراض کشاورزان خوزستان که به وعدههای عمل نشده پرداخت خسارات از جانب دولت معترض هستند، این موضوع به وضوح دیده میشود.
اما در اردیبهشت ماه سال ۹۹، این استان با پدیدهای مواجه شد که در دنیای امروز و با پیشرفت تکنولوژی، کمتر کشوری است که با آن روبرو باشد و آن هم بالا زدن فاضلاب در برخی نقاط استان خوزستان و به ویژه اهواز که آن را در گنداب فاضلاب فرو برد.

موضوعی که آن چنان انعکاس وسیع رسانهای داشت و با موجی از فشار افکار عمومی مواجه شد که برای جامعه جهانی عجیب و باورنکردنی بود و بانک جهانی وارد شده و وامی به مبلغ ۲۷۹ میلیون دلار برای تکمیل سیستم فاضلاب خوزستان و اهواز به ایران اختصاص داد.
هر چند مسئولان و نهادهای دولتی آن را انکار میکردند، اما در نهایت کلیت آن را تایید کردند و همین امر باعث شد تا برای حل معضل فاضلاب اهواز طی یک سال وعده بدهند.
پس از اختصاص ۲۷۹ میلیون دلار بانک جهانی، اکنون ۶ ماه از آن وعدهها میگذرد و هیچ خبری از پیشرفت عملی این طرح نیست. اگر چنین طرحی محقق میشد، در بارندگی اخیر، مردم شهرهای این استان با معظل جاری شدن فاضلاب همراه با آب باران در خانهها و خیابانها مواجه نمیشدند.
این روزها شهروندان خوزستان، با ادامه بارانهای سیلآسا، ترجیح میدهند به مطالبه خسارتهای ناشی از سیل بیندیشند، آبگرفتگیهایی که طی ۵ روز گذشته بسیاری از خیابانهای اهواز و خرمشهر را به حوضچههای آبی تبدیل کرده و رفت و آمد، اگر غیرممکن نباشد حدقل به سختی امکانپذیر است.
بارندگی که از پنجشنبه هفته گذشته آغاز شد آن قدر جدی و خطرناک شده که هلال احمر خوزستان مدعی است به ۷۲۹ نفر گرفتار در آبگرفتگیها امدادرسانی کرده است و مسئولان استانی را وادار به تعطیلی ادارات ۴ شهر اهواز، ماهشهر، رامشیر و امیدیه کرد.
آبگرفتگی اکثر در همان محلاتی در اهواز و آبادان صورت گرفت که سال قبل نیز دچار این وضعیت شده بودند و آب به داخل منازل مردم در مناطق کیانپارس، کوی فرهنگیان، کوروش، زیتون، کیانآباد، باهنر، پاداد و بسیاری از نقاط حاشیهای اهواز سرازیر شود. آبادان نیز وضع بهتری به نسبت اهواز و خرمشهر ندارد.
اظهارات مسئولان استان نشان میدهد که همه آنها از وقوع آبگرفتگی و حتی سیل احتمالی آگاه بودهاند، اما با این وجود باز هم دست روی دست گذاشتهاند تا خوزستان دوباره در وضعیت بحرانی قرار گیرد.

به این ترتیب شهروندان خوزستان تنها دعا میکنند که پیشبینیهای کارشناسان سازمان آب استان محقق نشود، چرا که در این صورت مردم این استان باید منتظر سیلی دوباره باشند.
این موضوع تنها خاص استان خوزستان نبوده و طی چند روز گذشته ۸ استان کشور با بارندگیهای شدید و برف مواجه بودند و جدا از بسته شدن معابر و جادهها، خسارات فراوانی به مردم وارد شده است.
در این میان، در خصوص استان خوزستان، سرنوشت ۲۷۹ میلیون دلار کمک بانک جهانی، کماکان در هالهای از ابهام باقی مانده است. ابهامی که امروز تبدیل به سوالی بزرگ برای شهروندان شدهاست. سؤال بدیهی که بالاخره این میزان پول در کجا هزینه شده است و به چه دلیل مردم باید همچنان با یک بارندگی بایستی غرق در آبگرفتگی و فاضلاب شوند.
بسیاری از کارشناسان و حتی شهروندان عادی معتقد هستند که اگر مسئولان استان به وعدههای ۶ ماه گذشته عمل کرده و کمک بانک جهانی را برای حل معضل فاضلاب اهواز هزینه میکردند، اکنون در چنین شرایط فاجعهباری قرار نمیگرفتند.
زمانهای قدیم مردم چشم به آسمان داشته و نذر و نیاز میکردند تا باران ببارد؛ اما اکنون مردم خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد درست است که همچنان چشم به آسمان دوختهاند اما نذر و راز و نیازشان برای این است که زودتر بارشها قطع شود تا شاید آبگرفتگی ناشی از بیتدبیری مسئولان فروکش کند!
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/irankargar2019
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96
