سه عکس، سه خاطره؛ تصاویری کمتر دیده شده از صمد بهرنگی



- عکس دیدنی مسعود کیمیایی، بهروز وثوقی ، حسین عرفانی و فرامرز قریبیان حین صداگذاری گوزنها
- عکس دیدنی فردین ، تختی و عباس زندی در کنار یکدیگر
- عکس دیدنی دختر شجاع در دادگاه، مقابل قضات ترسویی که چهره خود را با دست پوشاندهاند
سال ۱۳۴۳ همراه بود با تحت تعقيب قرار گرفتن صمد بهرنگی به خاطر چاپ كتاب «پاره پاره». با صدور كيفرخواست از سوی دادستانی عادی ۱۰۵ ارتش يكم تبريز حكم تعليق از خدمت به مدت ٦ ماه نیز برای صمد صادر شد.
صمد بهرنگی پاي پياده در روستاها راه میافتاد. اگر کسي کتابخانهای تاسيس کرده بود او را تشويق میکرد و به مجموعه کتابهايش، کتابهايی میافزود. کودکان دانشآموز را به ويژه تشويق به مطالعه میکرد. از آنان میخواست کتاب بخوانند و سپس آن را در جملاتی ساده برای ديگران خلاصهنويسی کنند.
غرق شدن و مرگ صمد در هالهای از ابهام
صمد بهرنگی در نهم شهریور ۱۳۴۷ در رود ارس و در ساحل روستای شامگوالیک غرق شد. روزهای غمانگیزی برای دوستان ماهی سیاه کوچولو رقم خورد وقتی که خالقش را آرامگرفته بین دنیای آبیِ ماهی کوچکش؛ در میان موجهای رود ارس یافتند. جسد بهرنگی را چند روز بعد از غرقشدنش، در نزدیکی پاسگاه کلاله چند کیلومتری محل حادثه، از آب گرفتند و پیکرش را در گورستان امامیهٔ تبریز دفن کردند.
دلیل مرگ صمد از همان روزهای نخستِ انتشار خبر، با نظرات متعددی هم در رسانهها و هم بهشکل شایعه همراه شد. برخی گفتند که وی به دستورِ یا به دستِ عوامل دولت پهلوی بهقتل رسیده است.
ده روز قبل از غرق شدن صمد، تعدادی از مامورین ساواک به خانه محل سکونت وی هجوم برده و وی را تهدید نموده بودند. حدود یکماه قبل از این حادثه ، کتاب ماهی سیاه کوچولو چاپ شده و مورد اقبال مردم ایران و جهان واقع شده بود.
از قصه های صمد بهرنگی می توان ماهی سیاه کوچولو ، اولدوز و کلاغ ها ، کچل کفتر باز ،پسرک لبو فروش ، ۲۴ ساعت در خواب و بیداری ، کوراغلو و کچل حمزه را نام برد . از صمد بهرنگی همچنین مجموعه مقالات و ترجمه نیز بر جای مانده است.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/irankargar2019
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96