ایران – اجتماعی
زیر پوست جامعه ایران یک انقلاب در حال گسترش است؛ فرانسیس فوکویاما
زیرپوست جامعه ایران یک انقلاب درحال گسترش است و به سمت نوعی انفجار در حرکت است و من مطمئن نیستم نتیجه چه میشود ولی وضعیت ایران وضعیت باثباتی نیست؛ بخشی از سخنان فرانسیس فوکویاما که رخدادهای اخیر ایران را شامل میشد، در رسانههای عرب زبان همچون «عرب نیوز» و «العربیه» بازتاب یافت. او اظهار داشت ایران به خاطر تنشهای اجتماعی که بین نسلهای این کشور وجود دارد به سمت یک بحران در سمت حرکت است.
«نشست جهانی حکومت (world government summit) » که هر سال در ماه فوریه به میزبانی دولت امارات متحده عربی و در دبی برگزار میشود، امسال شاهد حضور ۱۴۰ سخنران و بیش از 4 هزار شرکتکننده از سراسر جهان بود. «فرانسیس فوکویاما» نظریهپرداز 65 سالهی ژاپنی-آمریکایی و استاد علوم سیاسی دانشگاه استنفورد که به خاطر نظریهی خود دربارهی «پایان تاریخ» مشهور است از جمله سخنرانان این نشست 3 روزه بود.
این عضو ارشد اندیشکدهی «رند» همچنین اضافه کرد: «در ایران، یک انقلاب اجتماعی زیر پوست جامعه در حال گسترش است. یک جمعیت جوان و تحصیلکرده وجود دارد، خصوصا در بین زنان، که با ساختار قدرت محافظهکار و روستایی که بر کشور حاکم است سر سازگاری ندارد. ایران به سمت نوعی انفجار در حرکت است و من مطمئن نیستم نتیجهاش چه میشود، ولی وضعیت ایران وضعیت باثباتی نیست».
یوشیهیرو فرانسیس فوکویاما نظریه پرداز ژاپنیالاصل فیلسوف آمریکایی، متخصص اقتصاد سیاسی، رئیس گروه توسعه اقتصادی بینالمللی دانشگاه جآن هاپکینز واشنگتن است.وی پس از نگارش مقاله «پایان تاریخ» در سال 1989 که در سال1992 با تفصیل بیشتر و به همین نام به صورت کتابی مفصل درآمد- به شهرت جهانی رسید. کتاب «پایان تاریخ و انسان واپسین» در حقیقت تکمله ای است بر آن مقاله، وی در آن مقاله به فروپاشی و زوال اتحاد جماهیر شوروی اشاره کرده بود و همین باعث شهرت روز افزون فرانسیس فوکویاما پس از فروپاشی شوروی به سال 1991 شد. بر این اساس سه سال بعد از نگارش مقاله و یک سال بعد از فروپاشی شوروی (سال1992) کتاب «پایان تاریخ و انسان واپسین» خود را منتشر کرد. با اینکه فرانسیس فوکویاما در بخشهایی از کتاب به طور مستقیم به ایران نیز اشاره دارد، هیچگاه اصل کتاب پایان تاریخ و انسان واپسین به زبان فارسی ترجمه نشد.