اقرار دیرهنگام پس از انکار زودهنگام؛ رسوایی انهدام هواپیمای اوکراین توسط پدافند سپاه پاسداران + فیلم
جمهوری اسلامی صبح روز شنبه ۲۱ دیماه پس از کارگر نیفتادن تقلاهایش برای انکار پذیرش مسئولیت سرنگونی هواپیمای اوکراین بر فراز تهران، سرانجام در پی فشارهای بینالمللی و انتشار فیلمهای مربوط به این اقدام، در بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح خود با ذکر واژه «خطای انسانی» و «غیرعمد»، آن را پذیرفت.
این ستاد در بیانیه خود، اعلام کرد که هواپیمای مسافربری اوکراین، به دلیل نزدیک شدن به یک مرکز حساس نظامی سپاه، هدف قرار گرفته است.
در این بیانیه ذکری از محل مرکز سپاه و یا سلاحی که با آن هواپیمای اوکراین هدف قرار گرفته، نکرده است. ولی گفته شده که پدافند هوایی جمهوری اسلامی آن را هواپیمای متخاصم فرض کرده و به آن شلیک کرده است.
ستاد کل نیروهای مسلح به جای پذیرش مسئولیت خطای خود در به کشتن دادن ۱۷۶ انسان بیگناه، تهدید دونالد ترامپ که هشدار داده بود در صورت مورد حمله قرار گرفتن هر آمریکایی، به اهدافی در خاک ایران حمله خواهد کرد، عامل بروز این خطای انسانی ذکر کرده است.
پیش از انتشار بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح، روز جمعه نخست وزیر کانادا اعلام کرد که اصابت موشک زمین به هوای پدافند هوایی ایران عامل سقوط هواپیمای اوکراین بوده است. حدود ۶۰ تن از مسافران هواپیمای اوکراین، ایرانی ـ کانادایی بودند.
مقامات آمریکایی هم پیش از آن گفته بودند که دلایل کافی مبنی بر اینکه سقوط هواپیمای اوکراینی در اثر اصابت یک موشک زمین به هوا از خاک ایران بوده در دست دارند.
یک رسوایی سیاسی
انتشار بیانیه ستاد نیروهای مسلح سه روز پس از وقوع این رخداد، یک فضیحیت سیاسی برای مقامات ایرانی به حساب میآید. در این مدت مقامات ایرانی هرگونه شلیک به سوی این هواپیمای مسافربری را انکار میکردند.
بررسی تصاویر ویدوئی که از لحظه اصابت موشک به هواپیما توسط کارشناسان روزنامه نیویورک تایمز و بلینگ کتس، باعث شد تا مقامات جمهوری اسلامی انکار بیشتر را به نفع خود ندیده و از طریق ستاد نیروهای مسلح مسئولیت آن را با انواع توجیهات بپذیرند.
اطلاعاتی از مسافران هواپیما
هواپیمای اوکراینی ۱۶۷ مسافر و ۹ نفر خدمه پروازی با تابعیت اوکراین داشت که همه آنها جان خود را از دست دادند. ۱۴۶ نفر از مسافران گذرنامه ایران، ۱۰ نفر گذرنامه افغانستان، ۵ نفر گذرنامه کانادا، ۴ نفر گذرنامه سوئد و ۲ نفر گذرنامه اوکراین داشتند.
اغلب قربانیان این سانحه از ایرانیان مقیم خارج از کشور بودند که برای دیدارهای خانوادگی به تهران سفر کرده بودند. نیمی از مسافران زیر ۳۰ سال سن داشتند که سن حدود ۱۳ تن از آنها کمتر از ۱۰ سال بوده است.