افزایش قیمت برنج ایرانی مرتبط با گرانیهای سیستماتیکی است که دولت با حذف ارز ترجیحی آنرا کلید زده است
چندی پیش مرکز آمار ایران طی گزارشی از افزایش قیمت برنج ایرانی خبر داد. بنا به آمارهای منتشره، برنج ایرانی در سال جاری ۱۳۰ درصد افزایش قیمت داشته است. افزایش قیمت برنج ایرانی به معنی حذف آن از سفره طبقه متوسط جامعه میباشد. از ابتدای سال1401 دولت رئیسی تلاش کرده، با تعیین سیاست قیمتگذاری مانع از رشد قیمتها شود. اقدامی که بارها تجربه شده و همواره شکست خورده است. در حال حاضر تقاضا برای خرید برنج به نسبت سال گذشته نزدیک به ۵۰ درصد کاهش یافته است.

مقامات دولتی تلاش میکنند، علت افزایش قیمت برنج ایرانی را به خشکسالی در کشور ربط دهند. اما دبیر اتحادیه تولیدکنندگان برنج اعلام کرد، سطح زیر کشت برنج کاهشی نداشته و میزان تولید برنج حتی از سال گذشته نیز بیشتر است.
برنج ایرانی در رده ششم از نظر گرانی قیمت جهانی
در حال حاضر ایران از نظر گرانی قیمت برنج، در رده ششم جهانی قرار دارد. قیمت برنج در ۱۷ کشور جهان کمتر از یک دلار میباشد. در ۶۱ کشور قیمت برنج بین ۱ تا ۲ دلار، و در۲۲ کشور بین ۲ تا ۳ دلار و تنها در ۶ کشور جهان بیش از ۳ دلار است.
قیمت برنج ایرانی به ۳.۰۷ دلار میرسد. این برنج بعد از ژاپن، آمریکا، کره جنوبی، ایسلند و کانادا در مقام ششم گرانترین برنج دنیا قرار دارد.
در حال حاضر قیمت برنج ایرانی کشت دوم از کیلویی ۱۰۵ تا ۱۳۴ هزار تومان قیمتگذاری میشود. قیمت برنج نیم دانه هم به کیلویی ۵۰ هزار تومان رسیده است. یک بنکدار برنج در رابطه با افزایش قیمت برنج ایرانی و حذف آن از سفره مردم میگوید:
«از شهریور سال گذشته تا امروز به دلیل گرانی بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت برنج، تقاضای خرید این محصول حدود ۶۰ درصد کاهش داشته است. به طوری که اقشار ضعیف جامعه به کل از لیست خرید برنـج ایرانی حذف شدهاند!»
ارتباط گرانی برنـج ایرانی با گرانی و تورم افسارگسیخته
این بنکدار، افزایش قیمت برنـج ایرانی را با گرانی و تورم افسارگسیخته مرتبط دانست و گفت:
«هر زمانی که دولت بتواند جلوی افزایش قیمتهای افسارگسیخته در سایر بازارها را بگیرد، میتوان امید داشت که قیمت برنج نیز به ثبات میرسد…خود دولت هم میداند که تنها راه کاهش قیمت برنج، ثبات و تنظیم سایر مولفههای تأثیرگذار است. اگر دولت قصد افزایش تقاضا در بازار برنج را دارد، باید هزینههای جانبی تأثیرگذار بر تولید برنج را کاهش دهد.»
افزایش قیمت مواد غذایی در کشور بر روی سایر هزینهها نیز تاثیر خود را خواهد گذاشت. مقامات دولتی، با ایجاد مافیاهای مختلف زندگی مردم را به گروگان گرفتهاند. این مافیاها هر بار با کم کردن یک جنس در بازار و بالا بردن قیمت آن به سودهای نجومی میرسند.
دولت نیز با حذف ارز ترجیحی و انحصاری کردن واردات به این مافیاها کمکرسانی میکند. کمبود مواد غذایی و گرانی آن، زمینهساز اعتراضات گسترده است. این اعتراضات بخصوص با گران شدن یکباره اجناس اوج تازهای خواهد گرفت.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/irankargar2019
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96