ایران ـ اجتماعی
زیان ۸.۵ میلیارد دلاری ایران ناشی از بیتوجهی به محیط زیست
مرکز پژوهشهای مجلس گفته است که در طی یکسال زیانی معادل ۸.۵ میلیارد دلار بابت بیتوجهی به محیط زیست متوجه اقتصاد ایران شده است؛ بیتوجهیای که هزینههای گزاف اجتماعی و تهدید سلامت شهروندان را هم در پی داشته است.
اما کشورهای اروپایی در همان سال توانستهاند با اقدامات پیشگیرانه خود، حدود ۳۰۰ میلیارد یورو در هزینههای ناشی از خسارتهای زیستمحیطی صرفهجویی کنند.
علم اقتصاد محیط زیست ، علمی است که برخلاف قدمت کم آن، کشورهای پیشرفته و در حال توسعه از توجه به آن غافل نبودهاند. این بخش از علم اقتصاد، ارتباط میان توسعه پایدار و ضرورتهای زیستمحیطی را بررسی میکند و راهکارهایی ارائه میدهد که رشد و توسعه اقتصاد با در نظر گرفتن آنها کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کند.
بر اساس گزارش این نهاد پژوهشی در مجلس، مسئله اقتصاد محیط زیست در ایران در مراحل اولیه تکامل قرار دارد؛ به گونهای که حتی برآوردهای دقیقی از خسارتهای محیطزیستی در دست نیست. این در حالی است که یکی از ابتداییترین مبانی اقتصاد محیط زیست که به طور مستقیم با رفاه و سلامت شهروندان ارتباط دارد، برآورد همین خسارتها است.
بنا به گزارشهای بانک جهانی، در سال ۲۰۰۲ میزان خسارتهایی که در حوزه آب به اقتصاد ایران وارد شده بیش از سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار، در حوزه زمین و جنگل بیش از دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار و در حوزه هوا حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار بوده است.
خسارتهای جانی چنددههزار نفره و مالی چندین میلیارد دلاری
در ایران بیتوجهی مسئولان جمهوری اسلامی به بخش محیطزیست، باعث افزایش میزان خسارتها در سالهای اخیر شده است. خسارتی که تنها از خشک شدن بخش بزرگی از تالابهای طشک و بختگان در استان فارس در سال ۱۳۹۲ به اقتصاد ایران وارد شده کمی بیش از نیم میلیارد دلار بوده است.
در ایران نه تنها از موضوع برآورد خسارتهای محیطزیستی چشمپوشی شده و به موضوع محیطزیست اهمیت ندادهاند، بلکه خیلی از فعالان محیط زیست که برای احیاء آن کوشا بودند را روانه زندان کرده و برخی را هم همانجا به قتل رسانده است.
یکی از پدیدههایی که محیط زیست ایران از آن در رنج است، پدیده ریزگردهاست. افزایش ریزگردها بر سلامت شهروندان و گسترش بیماریهای پوستی، تنفسی و سرطان تاثیری بسیار مخرب داشته و سالانه خسارتهای جانی و مالی هنگفتی را برای ایران بر جای میگذارد.
سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۶ گزارش کرد که همه ساله ۲۸ هزار ایرانی تنها بر اثر بیماریهای ناشی از آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت نیز دی ماه سال ۱۳۹۷ با استناد به آمار بانک جهانی اعلام کرد که هزینهای که آلودگی هوا به سیستم بهداشت و درمان شهر تهران تحمیل میکند در سال به ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار میرسد.