خبرگزاریهای بینالمللی از سردی و جمود در انتخابات ریاست جمهوری ایران میگویند
با گذشته ساعاتی از باز شدن شعبههای رایگیری در سراسر کشور، خبرگزاریهای بینالمللی نیز این واقعه را در ایران دنبال کردند. تا قبل از ظهر جمعه ۲۸ خرداد ۱۴۰۰، چند خبرگزاری مهم بینالمللی خبرهایی از انتخابات ریاست جمهوری را منتشر کردند.
عمده خبرهای منتشره از طرف این خبرگزاریها مبنی بر این است که انتخابات در ایران با سردی و جمود همراه است. برخلاف دورههای دیگر انتخاباتی، این دوره از انتخابات ریاست جمهوری ایران بطور شگفتانگیزی با بیاعتنایی از جانب مردم روبرو شده است.
خبرگزاری واشنگتن پست در گزارش خود در صبح جمعه ۲۸ خرداد، گزارش نسبتا مفصلی را آورده است. واشنگتن پست مینویسد: «فاطمه یک معلم مدرسه بازنشسته است که در تهران زندگی میکند. او میگوید دفعه قبل که به یک اصلاحطلب رای داد، به این امید بود که تغییری هرچند اندک صورت بگیرد. اما او اکنون سرخورده و ناامید است. چنین تغییری را در کشور و سرنوشت خود مشاهده نکرده است. اما فاطمه این بار چنین ابهامی را ندارد. میداند که نمیتواند به هیچیک از نامزدهای فعلی امیدی ببندد. او نیز میگوید مانند بسیاری از مردم قصد شرکت در انتخابات و دادن رأی ندارد.
فاطمه تأکید میکند همه دوستان و آشنایانش و کسانی را که میشناسد، تصمیم به تحریم این انتخابات ریاست جمهوری گرفتهاند.»
فضای حاکم بر انتخابات کنونی ایران، بدنبال آشوب سیاسی سالیان پیش و مشکلات شدید اقتصادی مردم است. نظرسنجیهای اخیر نیز نشان داده است که میزان مشارکت مردم در این دوره از انتخابات پایین میباشد.
سایت رادیو آلمان در گزارش روز جمعه ۲۸خرداد خود، انتخابات ریاست جمهوری ایران را مهندسی شده نامید. این سایت در گزارش خود آورده است که با توجه به تحریم گستردهای که نسبت به این انتخابات صورت گرفته، احتمال دارد به دور دوم کشیده شود. زیرا عدم استقبال عمومی و پایین بودن شرکت کنندگان در این انتخابات ، ممکن است موجب نرسیدن نفر اول به اکثریت لازم شود.
خبرگزاری رویترز خبری به تاریخ صبح جمعه ۲۸خرداد ۱۴۰۰ در مورد انتخابات ایران در سایت خود منتشر نموده است. در خبر منتشره آمده است: «انتظار میرود بسیاری از مردم بعلت نارضایتی از مشکلات اقتصادی و حاکمیت تندرو، به این انتخابات بیاعتنا باشند.»
این خبرگزاری تأکید نموده است که نظرسنجیهای رسمی نشان میدهد میزان مشارکت در انتخابات بطور قابل توجهی کمتر از انتخابات گذشته است.
جیسون برادسکی، تحلیلگر [مدیر اندیشکده یوآنی]گفت: «رئیسی در صورت انتخاب ، اولین رئیسجمهور ایران در دوران معاصر خواهد بود که نه تنها قبل از آغاز به کار، بلکه بطور بالقوه هنگام حضور مورد تحریم بوده است.»
خبرگزاری فرانسه در گزارش صبح روز جمعه ۲۸خرداد آورده است: «انتظار میرود پس از یک دوره مبارزات بیرونق، میزان مشارکت به پایینترین سطح سقوط کند.»
حکومت ایران غالباً به مشارکت رأی دهندگان بعنوان اثبات مشروعیت دمکراتیک اشاره کرده است. اما نظرسنجیها حاکی از آن است که شرکتکنندگان امسال، ممکن است کمتر از انتخابات مجلس در سال گذشته باشد.
خبرگزاری فرانسه اشاره کرده است که نام رئیسی برای مخالفان و گروههای حقوقبشری تبعیدی ایرانی، نامی آشناست. نامی که با اعدامهای دستهجمعی در سال۱۹۸۸، زمانی که معاون دادستان دادگاه انقلاب تهران بود، گره خورده است.
خبرگزاری بیبیسی فارسی، از قول تحلیلگر خود در آمریکا آورده است که میزان مشارکت مردم بسیار پایین است. این گزارش میافزاید که شواهد بسیاری وجود دارد که انتخابات ریاست جمهوری اقبال خوبی نداشته است. اما ارادههایی وجود دارد که قصد دارند آنرا تا نزدیک ۵۰ درصد نشان دهند.
گزارش تأکید کرده است که رأی سازیها از همین حالا شروع شده. به طوریکه خبرگزاری فارس تعداد برگههای مصرف شده را بیش از ۳ میلیون برگه رأی اعلام نموده است.
اینستاگرام ایران کارگر: https://www.instagram.com/irankargar2019
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96