ایران – اجتماعی
مشتی از خروار! اختلاس ۸ هزار میلیارد تومانی در صندوق ذخیره فرهنگیان
کمیسیون آموزش مجلس گزارش تحقیق و تفحص از عملکرد صندوق ذخیره فرهنگیان را پس از تصویب به به قوه قضاییه ارسال کرد. فساد و اختلاس مالی در این صندوق از دو سال قبل موجب کشمکشهای جناحی بوده است.
در گزارش تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان از جمله آمده که تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان و تمامی شرکتهای تابعه آن و کارشناسی و حسابرسی منابع و مصارف این بنگاه اقتصادی، مستلزم زمان طولانی و مشارکت کارشناسان بسیار است، اما در هر مورد که هیات ورود پیدا کرد، «تخلف کلان» مشاهده شد: به صورتی که کارشناسان را به این اظهارنظر واداشت که گویی تخلف و ارتکاب جرم در صندوق ذخیره فرهنگیان نهادینه شده است؛ اختلاس ۸هزار میلیارد تومانی در صندوق ذخیره فرهنگیان با ۲۵ شرکت زیر مجموعه.
رئوس اصلی گزارش هیات تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان ایران به این قرار است:
- وزارت آموزش و پرورش از ابتدا در شیوه فعالیت صندوق انحراف به وجود آورده است.
- مجموع داراییهای صندوق حدود ۵۶۰۰ میلیارد تومان و تنها دارایی فیزیکی در اختیار صندوق، ساختمان مرکزی واقع در میدان ونک خیابان عطار پلاک ۱۰ به ارزش دفتری حدود ۱۴۷میلیارد تومان است.
- حدود ۷۸۸میلیون تومان تحت عنوان پاداش و حقالجلسه، بدون هیچ مجوز یا دستوری از سوی هیات امنای صندوق به مدیران پرداخت شده است.
- بانک سرمایه مبلغ۸۰۰ میلیارد ریال با نرخ ۱/۵ درصد به صورت تسهیلات در وجه کارگزار پرداخت کرده است، بدون آنکه در توافقنامه اصلاحی تعهدی در این خصوص داشته باشد.
- در شهریور ۹۱ سرمایهگذاری و مشارکت حقوقی در ساخت و تکمیل و تامین مالی و فروش واحدهای یک مرکز تجاری و اداری معروف به «گل نبی» به مبلغ سه هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال صورت گرفته است که فاقد کارشناسی معتبر در محاسبه املاک و هزینهها در زمینه قرارداد است و بعد از عدم تحقق پروژه فوق در تاریخ ۲۳ آذر ۹۴ مجددا بدون توجه به آخرین ارزشگذاری سه کارشناس رسمی دادگستری، مدیران صندوق ذخیره فرهنگیان به تهاتر و خرید سهام پروژه معروف به پاژ مشهد به مبلغ ۵۰۴۰ میلیارد ریال اقدام کردهاند.
سرمایهگذاریهای پرزیان
بخشی از تخلفها طبق گزارش هیات تحقیق و تفحص، به زیانهای زیرمجموعههای شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان باز میگردد. در گزارش از جمله آمده است:
- در جلسهای با سرمایهگذاری و عقد قرارداد به مبلغ ۶ میلیارد تومان با شرکت اماراتی century general trading l.l.c به نمایندگی تامالاختیار شرکت هومن تجارت امین برای واردات خودرو موافقت میشود که نهایتا در مجموع مبلغی بیش از حدود ۱۴میلیارد تومان بابت اصل و فرع این سرمایهگذاری به شرکت تدبیرگران اطلس وابسته به صندوق، زیان وارد شده است.
- قرارداد با شرکت هرمز پاسارگاد با کارگزاری شرکت تجارت آفرین سون قشم که در اثر این معامله خسارت وارده ناشی از دور ضمانتنامههای صادره از سوی شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان حدود ۲۸ میلیارد تومان است.
- در پروژه خرید سهام شرکت فولادسازان امیرآباد شرکت سرمایهگذاری فرهنگیان اقدام به شناسایی معادل حدود صد میلیارد تومان سهام شرکتی کرده که هیچ گونه مالکیتی در آن نداشته است.
مشتی نمونه خروار
گزارش تاکید میکند که در این سند تنها چند نمونه از تخلفها بیان شدهاند و لازم است تمامی مراجع ذیصلاح از جمله دیوان محاسبات کشور و بازرسی قوه فضاییه به موارد بررسی نشده، ورود کرده و اموال تضییع شده را مسترد کنند.
شکلگیری بانک سرمایه و سهامداری فامیلی نیز از جمله در گزارش بررسی شدهاند.
- در سال ۱۳۸۵ برخی از شرکتهای سهامدار و تعدادی از سهامداران زیر یک درصد، سهام خود در بانک سرمایه را به صورت وکالتی به شرکتهای زیر مجموعه شهرداری تهران واگذار کردند و تا سال ۱۳۹۱ تغییرات خاصی در ترکیب سهامداران ایجاد نشد در نهایت در سال ۱۳۹۱ کلیه سهامهای وکالتی بانک سرمایه که در اختیار شرکتهای زیر مجموعه شهرداری تهران بود، به گروه منتسب به آقای بهروز ریختهگران واگذار شد.
- در سال ۱۳۹۴، ۱۴. ۳۸ درصد از مبلغ افزایش سرمایه توسط گروه ریختهگران به نام ۸ نفر شخص حقیقی پرداخت شد که همگی از اقوام آقای ریختهگران بودهاند مانند همسر خواهر، همسر برادر، پسرخاله، همسر برادر…
- پرداخت تسهیلات به بانک سرمایه به صورت دستوری، تماس تلفنی و بدون ثبت در سیستم حسابرسی انجام گرفته است.
در این گزارش آمده که طبق قانون، کل داراییهای صندوق، متعلق به فرهنگیان است که تاکنون آنها در سود ۴۲ درصد از داراییهای صندوق که بالغ بر ۳۶ هزار میلیارد ریال است سهیم نشدهاند؛ لذا بایستی در محاسبه سود صندوق فرهنگیان پس از وضع ذخایر قانونی و منظور کردن اندوختهها و کسر هزینهها، کل سود به نام فرهنگیان محاسبه و پرداخت شود.
این گزارش میگوید که کارشناسان رسمی دادگستری، یکی از عوامل مسبب فساد در مجموعه صندوق بودهاند؛ بانک مرکزی در خصوص نظارت بر بانک سرمایه به وظیفه خود عمل نکرده و شائبه تبانی و زدوبند در این میان وجود دارد.
فرایند شکلگیری صندوق
صندوق ذخیره فرهنگیان در سال ۱۳۷۴ با هدف «ارتقای معیشتی و رفاه فرهنگیان» تاسیس شد. در حال حاضر این صندوق ۲۷ شرکت تابعه در گروههای ساختمان، خدمات رفاهی، صنایع آموزشی و IT، انرژی، صنعت و بورس، بانک و بیمه دارد.
وزیر آموزش و پرورش رئیس هیأت امنای این صندوق و معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی این وزارتخانه نایب رئيس هیأت امنا هستند.
پاییز سال ۹۵ چهار نفر در ارتباط با “فساد در صندوق ذخیره فرهنگیان” دستگیر شدند. شهابالدین غندالی مدیرعامل بانک سرمایه از جمله بازداشتشدگان بود.
خود مسئولین رقم دقیق اختلاس و تخلف مالی در این پرونده را نزدیک به ۱۵ هزار میلیارد تومان اعلام کردهاند.
گزارش تحقیق و تفحص از عملکرد صندوق ذخیره فرهنگیان ایران، نهایتأ در مجلس به تصویب رسید و برای بررسی و پیگیری به قوه قضاییه ارسال شد.
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96