ایران – اجتماعی
پیدا شدن جسد جوانیکه در تظاهرات پنجشنبه اهواز توسط سپاه ربوده شده بود؛ ۱۸فروردین
جنازه حسن موالی جوانی که توسط سپاه پاسداران در جریان تظاهرات در اهواز در پنجشنبه شب ربوده شده بود روز جمعه ۱۷ فروردینماه ۹۷ پیدا شد.
در ادامه د ستگیریها و سرکوب غیر قانونی تظاهرات هموطنان عرب زبان و اقدامات سرکوبگرانه توسط سپاه و نیروی انتظامی در روز جمعه ۱۷ فروردین جسد حسین موالی که در جریان تظاهرات پنجشنبه شب در اهواز توسط سپاه پاسداران ربوده شده بود روز جمعه ۱۷ فروردینماه ۹۷ پیدا شد.
از این پیشتر خبرگزاریها و منابع محلی از بازداشت دستکم ۱۶۰ تن خبر داده و این در شرایطی است که کمپین حقوق بشر ایران به نقل از یکی از فعالان سیاسی و حقوق بشری نوشت که دستکم ۲۰۰ تن در جریان این تظاهرات بازداشت شدهاند.
هرانا در گزارشی خود، با اشاره به تظاهرات شهروندان عرب در برخی از شهرهای استان خوزستان از روز هشتم فروردین نوشت: «تعداد زیادی زخمی شده یا تحت تعقیب قرار گرفته اند. این خبرگزاری اشاره ای به تعداد مجروحان نکرد».
خبرگزاری فارس چند روز پیش نوشته بود که به جز اهواز ، در برخی دیگر از شهرهای استان خوزستان از جمله ماهشهر، آبادان و خرمشهر نیز تجمعهایی برگزار شده است.
در این میان، کریم دحیمی، فعال سیاسی و حقوق بشری، روز دوشنبه ۱۵ فروردین، به کمپین حقوق بشر در ایران گفت که در این اعتراض ها، «حدود ۲۰۰ تن بازداشت شدهاند و به گفته او، تجمع ها در بعضی موارد به خشونت کشیده شده است».
او همچنین گفت که نیروهای انتظامی و اطلاعاتی برای «سرکوب اعتراضها و ایجاد جو امنیتی»، از استانهای مجاور به خوزستان منتقل شدهاند.
پیش از این، حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، روز ۱۲ فروردین در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم، «شایعات» درباره کشته شدن برخی افراد در تظاهرات اعتراضی در برخی از شهرهای خوزستان را رد کرده بود.
بر اساس گزارش ها، دلیل اعتراضها در روزهای اخیر، پخش یک میانبرنامه در برنامه «کلاهقرمزی» در روز دوم فروردین از تلویزیون ایران بوده که در آن، یک کودک قومیتهای ایران را با چسباندن عروسکهایی با لباس این قومیتها بر روی نقشه نشان داده، اما لباس عربی در میان آنها نبوده است.
به نوشته خبرگزاری هرانا، معترضان در روزهای اول خواستار عذرخواهی صدا و سیما شدند ولی «با گذشت چند روز و بیپاسخ ماندن این مطالبه، در شعارهای سر داده شده توسط معترضان، مطالبات دیگری نیز مطرح شد».
بر اساس این گزارش، «حق تحصیل به زبان مادری، بیکاری، استخدامهای غیربومی، حقوق معوقه کارگران، انتقال آب از سرشاخههای کارون و توقف روند تخریب محیط زیست» از جمله موضوعاتی بودهاند که معترضان در تظاهرات خود به آنها اشاره کرده اند.
از دیگر مطالبات، «تغییر نگاه امنیتی حاکم بر استان، متوقف شدن روند بازداشت فعالان عرب و تأسیس روزنامه و رسانههای مستقل به زبان عربی» بودهاند.
در این میان، عباس کعبی، نماینده خوزستان در مجلس خبرگان، خواستار عذرخواهی رسمی این رسانه شده است. تاکنون محمد زارعان، تهیهکننده میان برنامه «ببین و بساز»، عذرخواهی کرده است.
پیش از این اعتراضها، تجمعاتی نیز در سالهای اخیر با انگیزههای مشابه در استان خوزستان برگزار شده است. از جمله در سال ۸۴ و پس از انتشار نامهای که بر اساس محتویات آن ادعا میشد حکومت ایران درصدد است ترکیب جمعیتی استان خوزستان را تغییر دهد، اعتراضهایی در این استان و بخصوص در شهر اهواز رخ داد که چند کشته و صدها مجروح بر جای گذاشت.این نامه منسوب به محمدعلی ابطحی، مشاور محمد خاتمی، رئیسجمهور وقت ایران، بود اما آقای ابطحی و مقامهای دولت خاتمی چنین نامهای را تکذیب کردند و آن را «جعلی» خواندند.
به کانال تلگرام ایران کارگر بپیوندید https://t.me/IranKargar96